Zes dagen treinen, vier stops, drie landen met allemaal hun eigen cultuur… En dat allemaal in een reis. We hebben het hierbij natuurlijk over de Transsiberië Express. Wij Nederlanders kunnen ons zelf niet echt voorstellen dat zo’n treinreis van zes dagen treinen een onbeschrijfelijke ervaring kan zijn. Bij de Transsiberië Express gaat het juist niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis ernaar toe. De rust die na een aantal dagen in de trein over je heen komt is bijna niet in te beelden. Doordat je letterlijk geen kant op kan, geniet je van alles om je heen, maak je praatjes met medereizigers terwijl je uren uit het raam kijkt naar het prachtige uitzicht. Kortom: het leven op de trein van de Transsiberië Express is een beleving op zich en in dit artikel lees je er alles over!
De route
De route van Moskou naar Beijing heeft meerdere namen, de Transsiberië Express, Transmogolië Express, Transmantsjourije Express en de Transbaikal Express. De naam is afhankelijk van de exacte route. Je kunt bijvoorbeeld via Mongolië reizen, dan heet het de Transmongolië Express. Daarnaast is het ook mogelijk om de reis andersom te maken en te starten in Beijing in plaats van Moskou. Ondanks dat vele via Mongolië reizen en dus kunnen spreken van de Transmongolië Express, hebben we het in dit artikel over de Transsiberië Express. Dit omdat dit toch eigenlijk wel de mooiste route is die je kunt kiezen.
Route en tickets
Je bent als reiziger vrij om de route te bepalen zoals jij het wilt en kiest zelf je bestemmingen uit. Op het station van vertrek koop je een ticket naar je volgende bestemming. Als je vanaf daar enkele dagen later verder reist, koop je een nieuw kaartje tot aan de volgende bestemming. Sommige mensen hebben de indruk dat je een ticket van Moskou naar Beijing koopt en onderweg een x aantal keer kan uitstappen, maar zo werkt het dus niet. Je koopt voor elke rit een ticket en moet je op het perron bij het kopen van een kaartje registreren als toerist.
Eten en drinken
De bankjes in de trein dwingen je om zo af en toe even de gang op de gaan om je benen te strekken. Op de gang staat een ketel, zodat je zelf koffie en thee kan maken. Neem daar van te voren wel koffie en thee voor mee. Daarnaast is er een restaurantwagon waar je allerlei Russische etenswaren kan kopen. Gelukkig stopt de trein regelmatig zodat je je benen kunt strekken en een frisse neus kunt halen. Op de stations staan allerlei kraampjes waar je etenswaren en souvenirs kunt kopen.
Visum
Houd er tot slot rekening mee dat je voor Rusland, Mongolië en China een visum nodig hebt. Je moet deze visa van te voren aanvragen. Neem hier dan ook ruim de tijd voor. Je kunt je visa zelf regelen bij de ambassades, maar je kunt het ook neerleggen bij een visumbureau. Wanneer je dit geregeld hebt kan de reis dan eindelijk beginnen!